
14 March 2023 – Adjustment event (large plant connection) 

 

Question: 

What is the criteria for assessing whether a new embedded load meets the threshold for the 

benefit-based charge ‘large plant’ adjustment event. 

 

Response: 

The criteria for assessing whether a new embedded load meets the threshold for a benefit-
based charge ‘large plant’ adjustment event is the rated capacity of the plant’s assets to 
consume or take electricity.  Importantly, rated capacity is not how much it actually does 
take, but how much it has been designed to take (or, what its ‘name plate’ capacity to 
consume or take electricity is). 

 

Refer to the definition in the TPM of capacity:  
  

  
The TPM also requires that the test against the threshold must consider a series of 
incremental upgrades (or de-ratings) if they would meet the threshold if undertaken at the 
same time.  Refer to clause 81(3)(c):  

  
Your questions have helped progress our thinking on how to give effect to these 
requirements, which is something we are working to understand ourselves so we can help 
provide our customers with more clarity.  
 
As communicated to our customers on 24 February 2023, we will be writing to all customers 
to seek confirmation they have notified us of any large plant connection(s), disconnection(s) 
or upgrade(s) their network during the year ending 30 June 2023.  
 


